Slik får du en bedre familieferie

Mange unngår å reise når barna er små. Men det finnes måter å få en fin ferie på, om man planlegger.

Mange småbarnsfamilier velger bilferie i Norge de første årene når ungene er små. Naturlig nok, det er fleksibelt og man styrer dagene og reisen selv. Men går det an å overføre noen av disse elementene til utenlandsreiser? Med planlegging så er det absolutt gjennomførbart å reise på familieferie med små barn.

1. Planlegg flyturen og ventetiden. Når man sitter fastlåst på en flyplass eller inne i et fly, så er det greit å ha noen distraksjoner klar om barna blir trøtte, slitne eller rastløse. Distraksjonene må selvsagt differensieres ut fra alder, men noen ideer er å ha spill og filmer på nettbrettet, tegnebøker eller leker. Dette klarer de fleste å komme på selv. Men et godt triks kan være om man pakker inn noen overraskelser som kan åpnes underveis på turen. Om barnet plutselig blir grinete, så er det greit å kunne legge en spennende pakke i fanget. Da får man raskt endret fokus og stemningen kan skifte raskt.

2. Book hotell eller overnatting med separate rom. Ja, det er dyrere, men for trivselen til både barn og voksne vil dette være essensielt. Det å kunne legge barna noen timer tidligere gjør at de er mer uthvilte og kan ha en stabil døgnrytme. Dette gjør at man får blidere barn og en enklere hverdag. For de voksne, er det greit at turen blir en ferie for de også og at de kan se en film og snakke sammen uten å holde barna våkne.

3. Velg rett reisemål. Gjør det enkelt for familien og trives. Ta hensyn til reisetid og at det går direktefly uten mellomlandinger. Velg et hotell eller overnattingssted med aktiviteter og en plassering som gjør at dere kan ha en fleksibel ferie uten at dere må reise for langt til de tingene dere tenker å bli med på.

4. Ro ned. Ikke fyll opp dagene for mye. Om dere har planlagt en aktivitet, så ta den om morgenen når alle er uthvilte og blide. Ikke legg opp til at dere må stresse for å rekke ting underveis. Det er garantert en oppskrift for katastrofe. Skal dere gjøre flere ting på en dag, så legg inn en god pause på rommet og et måltid før dere går videre.

5. Viktigst av alt. Ta det med ro og senk skuldrene og legg igjen egoet ditt hjemme. Mange foreldre er får lettere angst av å reise med barn og det at man ikke kan kontrollere situasjonen man er i. Men når alt kommer til alt, så tåler medpassasjerene at et barn griner når flyet lander og at de sitter litt urolig inn mellom. Alt er glemt når man går ut av flyet og ferien starter. Dessuten er mange av menneskene rundt deg foreldre selv, så de forstår dine utfordringer. Om du klarer å slappe av, så får også barna det bedre, så ha det i bakhodet. Grining og sutring vil helt sikkert skje, og det hjelper lite om foreldrene blir sure og stressa i tillegg. Du setter tonen og standarden og har muligheten til å gjøre turen mest mulig behagelig for barnet ditt. Bruk den sjansen og så er turen over før du aner.