Dette er europas billigste ferieland

Det eneste europeiske landet uten en Mcdonalds. Før 1991 hadde landet bare 600 biler. Gjetter du hvilket land dette er?

Albania er kanskje ikke det første landet du tenker på når du skal bestille sommerferien. Men flere og flere får opp øynene for denne noe isolerte utposten i ytterkanten av Europa. Kulturen er fortsatt preget av tyrkisk okkupasjon under det Ottomanske riket og utviklingen lå flere tiår bak de andre Øst-Europeiske landene da det ble frigjort fra kommunismen i 1991. Men isolasjonen og det at tiden på mange måter har stått stille, er kanskje den største grunnen til å reise hit. Men du må være rask, for turismen er økende, og er det noe som ødelegger et unikt reisemål, så det jo turister.

Her er fem gode grunner til å reise til Albania:

1. Albania er i følge Eurostat det billigste landet i Europa. Hva sier du til en treretters til 120 kr og og en vinflaske til 35 kr? Et bra hotellrom kan du få for 200-300 kr.

2. Albania har kanskje den best bevarte kulturen i Europa med svært liten påvirking fra andre land. Reiser man rundt utenom allfarvei virker det som tiden har stått stille i flere hundre år. Høye fjell og daler med dårlige veier gjør at flere småsamfunn har hatt minimal påvirkning utenfra. Dette gjør landet til et spennende reisemål og man kan få kulturelle opplevelser som ingen andre land kan tilby.

3. Så og si all mat i Albania er økologisk! Ingen bønder har råd til kunstgjødsel eller sprøytemidler, så landbruket driver derfor meget tradisjonelt og kvaliteten på matvarene meget god. Maten smaker faktisk også annerledes på grunn av dette. Dette sier kanskje en del om maten vi spiser her hjemme. Et annet pluss er at de ikke har Mcdonalds, som det eneste landet i Europa.

4. Fantastiske strender som strekker seg i milevis. Mange steder er strendene avbrutt av klippeformasjoner, slik at alle kan ha sin private strand om man ønsker det. Utenom fellesferien kan du faktisk oppleve å vandre i timesvis langs stranden uten å møte en sjel.

5. Enorm gjestfrihet. Albanere er veldig opptatt av at turister skal trives og ha det bra. Servicenivået er langt over det man kan forvente.

Det er mange som fortsatt tenker på kriminelle bander når Albania blir nevnt. Men landet er faktisk et veldig trygt land å feriere i, så lenge man bruker sunn fornuft. Men det er en del ting som er greit å vite før man reiser dit:

1. Albanere nikker når det mener nei og rister på hodet når de mener ja. Helt sant, så dette kan være litt forvirrende.

2. Veiene kan være dårlige og det kan være en del søppel som ligger å slynger i veibanen. Så defensiv kjøring anbefales.

3. Ikke stol på bussrutene. Skal du rekke et fly hjem, så bruk heller noen ekstra kroner på en taxi. Ikke forvent å komme frem i tide om du tar tog heller. Og skal du over veien, så se deg for fire-fem ganger ekstra. Husk at albanere kun har kjørt bil i 20 år.

4. Mye av spriten som selges er hjemmebrent med dertil styrke. Greit å vite, slik man ikke lærer den harde veien.

5. Valutaen Lek finnes som både nye og gammel versjon. Og det er ti ganger forskjell på verdien. Så om prisen høres veldig høy ut, så er det greit å spør hva slags Lek det er snakk om. Noen prøver seg bevist på å utnytte forvirringen rundt dette når det gjelder turister, men ofte handler dette om en misforståelse. Så vær ikke redd for å spørre om du er usikker.

Albania har nylig blitt kåret til det mest interessante reisemålene av Lonely Planet. Og det er uten tvil et av de mest kulturelt unike landene man kan oppleve i Europa.